Tuning en onderhoud

Wil je de wegligging van je MX-5 nog verder verbeteren of voor meer pk's gaan?

En is het mogelijk om op je onderhouds-kosten te besparen?

Vragen, die we hier beantwoorden.

 

Voor iedereen, die geinteresseerd is in de techniek van de MX-5, is op Miata.net  een schat aan technische MX-5 info vinden.

 

MX-5 tuning

 

01 Chiptuning vermogensgrafiek - 2-stack met rand en schaduw

Chiptuning

Heb je behoefte aan leuk wat meer pk'tjes onder de motorkap zonder al te veel gesleutel? Denk dan eens aan chiptuning, bijv. bij Atm Chiptuning of Datatechnic. Beschikbaar voor alle typen MX-5.

 

Zo brengt bijv. Datatechnic een NA 1.6 16v van 115 naar 130 pk en een NC 2.0 van 160 naar 174 pk.

 

Supercharger of turbo

Ga je voor bulk pk's, dan installeer je een supercharger of een turbo. Wel een serieuze en prijzige ingreep in je MX-5, maar je laat na een stoplicht wel menig Porsche eigenaar in verbijstering achter. Realiseer je wel, dat de fabrieksgarantie van je Mazda met deze ingreep vervalt. Lees als inleiding What is the difference between a turbocharger and a supercharger en Supercharger vs Turbo .
 
Veren, dempers en coilover sets
Op de site van IL Motorsport vind je een aantal mogelijkheden voor verlaging van je MX-5.
Afgezien van een visuele verbetering kun je met verlagen ook je wegligging aanmerkelijk verbeteren.
Het zwaartepunt komt n.l. lager te liggen waardoor je MX-5 directer aanvoelt, je grip verbetert en je remweg korter wordt.
Je MX-5 helt in bochten na verlaging minder over, zeker als je ook je chassis stijver maakt door het toepassen van stabilisatorstangen voor en achter.
 
Om bijv. je MX-5 NC te verlagen zijn er diverse opties: goedkopere opties van rond de € 150, zoals bijv. H&R 3 cm verlagingsveren verlagingsveren (met behoud van de originele dempers), tot verschillende complete verlagingssets (veren + niet-verstelbare dempers) vanaf om en nabij 
€ 550 excl. montage en sets met verstelbare dempers vanaf € 550 tot € 1300 excl. montage.
 
Een complete verlagingsset verdient de voorkeur, daar zijn de veren en dempers precies op elkaar afgesteld en bereik je een strakkere wegligging, dan met alleen veren.
N.B. Ga bij verlaging bij voorkeur niet verder dan 3 cm, anders komt je auto gegarandeerd onprettig vaak en hard in aanraking met verkeersdrempels.
 
Houd er wel rekening mee, dat het comfort van je MX-5 door verlaging minder wordt.
Anders gezegd, een NC gaat weer meer aanvoelen als een NA of NB.
 
MX-5 onderhoud

 

MX-5 specialisten

Besteed je het onderhoud en reparatie van je MX-5 liever uit aan een echte specialist, informeer dan bijv. eens bij De Cabriohoeve in Gasselte, de MX5Winkel in Meerkerk, MX5Sports in IJmuiden of 't Jan Scholten Team in Almelo.

 

Kosten besparen

Door de juiste onderdelenleverancier te kiezen, kun je meer dan behoorlijk op de kosten van onderdelen besparen.

Zie Parts & accessories voor een opsomming van interessante leveranciers van onderdelen.

 

Tip: Zoek zelf je onderdelen op internet, bestel ze evt. ook zelf en vraag je garage om deze te monteren. De meeste garages halen n.l. hun onderdelen bij een vaste leverancier in de buurt en gaan niet uitgebreid op internet naar de goedkoopste onderdelen op zoek.

Je kunt zo je onderhouds en reparatiekosten met tientallen procenten omlaag brengen!

02 Auto Coilover - 3-stack met rand en schaduw

 

Technische informatie en documentatie

Wil je zelf het onderhoud van je MX-5 gaan doen of wil je je MX-5 naar eigen smaak aanpassen en zoek je de juiste documentatie, dan is Amazon.com  een goed startpunt. Daar vind je ook boeken over de geschiedenis van 'swereld beroemdste roadster.

 

Ook op de website van een van de andere nederlandse MX-5 clubs vind je meer technische informatie over de MX-5 en wat je zelf aan onderhoud en reparatie kunt doen.

 

Lakbescherming
In de autowereld zijn de meningen nergens meer verdeeld, dan wanneer het gaat over goede poetsmiddelen om je auto weer als nieuw te laten glanzen, de lak te beschermen en vuil af te stoten. Bekende merken zijn o.a. Meguiars, Turtle Wax, Sonax en het goedkope maar zeker niet slechte Commandant.
De meeste van deze middelen kun je bij elke Halfords kopen. Online kun je ze o.a. bestellen bij Autopoetsen en bij Poetsproducten.
 

Protech Moergestel kan jouw nieuwe of gebruikte MX-5 een lakbehandeling geven, waardoor de oorspronkelijke glans weer volledig wordt hersteld en voor lange tijd bewaard.

Wassen is daarna een koud kunstje, want het vuil hecht niet meer aan de lak.

 

Inmiddels dient zich een nieuwe generatie poetsmiddelen op basis van nanocoating aan. Zie de ervaringen van Michael Bleekemolen met de producten van Nano-Industries.

Wil je zelf aan de gang, dan kan dat met de producten van de Nanocoatshop.

 

Roestbescherming

Anti-Roest Center van Aalst  (voorheen Jan van Egmond) in Alphen a/d Rijn voert industriele antiroestbehandelingen uit. Onderzijde en holle ruimten worden grondig behandeld. Voor oudere MX-5en geen overbodige luxe.

Copyright © 2018 MX-5RoadsterClub.NL

Follow Us

facebook youtube


Preferred suppliers

Cabrio Care

MX5Winkel.nl

IL Motorsport

Main Page Contacts Search